CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

07 June 2011

Bahasa SMS

Pagi tadi sambil drive kereta nk ke ofis aku dengar berita hotfm..mmg tiap masa aku dengar hotfm, kecuali ar klu dengan mr.hubby msti dia nk dengar sinar klu tak salah ar..almaklum ar org dah byk umo nih lain ar citarasanya dgn aku yg masih 20an nih..hehehehee..naik menguap aku klu naik kereta dgn dia, dia pi tukar radio lain, kengkadang sampai aku tertido2..
ye ar kdg2 lagu2 tu aku xpernah dengar lebih2 lagi lagu yg jiwang2 tuh..

ish dah byk melalut ni berbalik pd berita hotfm td..aku xberapa dengar sgt masa tu sbb baru turunkan dhia kt taska..murid sekolah rendah ke sekolah menengah tulis karangan guna bahasa sms..

rosak bahasa budak2 sekolah sekarang nih..bahasa sms atau bahasa chat diaorg mmg aku payah nk paham..tu ar terlampau canggih sgt..up to date sgt smpi bahasa melayu yg betul2 pun tak tau dah..klu bukan exam takpe ar diaorg nk guna bahasa2 sms tuh..

skang ni budak sekolah rendah pun, malahan tadika pun dah ada hp dan dah reti guna sms apatah lagi facebook dan twitter..

diaorg punya bahasa sms ni ssh sgt nk paham, klu tulis short form xpe lagi ar..
adik2 aku dgn adik ipar pun sama gak klu chat dgn diaorg mmg payah aku nk paham tu yg kdg2 lmbt je reply tuh..hehehhee..

klu cmni makin ramai ar Bahasa Melayu lingkup..nnti dah abis SPM, nk sambung blajar or nk dpt kerja baru terasa "owh penting rupanya bahasa melayu tu" kebanyakannya anak2 melayu yg kecundang kertas Bahasa Melayu. padahal hari2 cakap bahasa melayu..sbb rata2 ingat bila ari2 ckp bahasa melayu confirm petik jari je kertasa BM tu leh lulus.

kt ofis aku ni bila musim temu duga je msti banyak dpt surat2 rayuan..biasa ar rayuan tak puas hati ar kenapa tak terpilih, kenapa tak berjaya, kenapa kawan saya dpt sy tak dapat..siap ada surat sokongan bagai..silapnya bila tgk result SPM, BM dpt 7, tak lulus, tak kredit..bila temu duga ckp guna bahasa pasar..
pegi mana2 pun, BM dgn BI penting st..

patutnya diaorg kena tau bezakan kat mana nk guna bahasa pasar kat mana nk gunakan bahasa melayu sebenar..

::akak pun reti guna bahasa sms gak..:)::

1 comment:

  1. Blog ni dah tersenarai dalam bloglist lulu-pages.. :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...